Vad är ett domännamn värt?

Ibland så får jag för mig att lägga ned lite tid på att läsa tvistlösningsbeslut (ATF) för toppdomänen .se. Detta eftersom att det är lite intressant att hålla sig uppdaterad.

För att ha rätt till ett domännamn krävs det i princip att man inte använder det i ond tro, vilket är väldigt flummigt och ofta tolkat väldigt annorlunda. Det intressanta är personer som spekulerar i domännamn. Egentligen håller jag kanske på med lite domännamns-spekulation. Det finns pengar att hämta i det. Enligt Internetstiftelsen kan det handla om ett värde på miljontals kronor.

När Apple ville lansera sin tjänst iCloud köpte de loss domänen icloud.com från Xcerion, och rykten säger att köpet kostade Apple 28 miljoner kronor.

https://internetstiftelsen.se/guide/domannamn/sa-mycket-ar-ett-domannamn-vart/

I andra fall har jag svårt att förstå mig på tvistlösarna och deras argumentation. I ATF-ärendet för domännamnet TEXI.SE finns ett i mitt tycke hårresande påstående, som totalt undervärderar värdet i domännamn för spekulation.

Av ingiven bevisning framgår att domännamnet varit till salu för 3 099 EUR.

Utöver dessa omständigheter kan det också i detta ärende beaktas att det är allmänt känt att gängse pris för ett domännamn är några hundra kronor.

Mot bakgrund av ovanstående omständigheter anser Tvistlösaren vid en sammantagen bedömning att Domännamnet i vart fall har använts i ond tro och att även det andra villkoret är uppfyllt.

https://www.wipo.int/amc/en/domains/search/text.jsp?case=DSE2021-0042

I detta ärendet påstås av tidigare innehavaren att ”texi” är ett latinskt ord som typ betyder ”jag täckte”. Enligt Wiktionary betyder ”tēxī” – ”first-person singular perfect active indicative of tegō”. Egentligen är det ett fantastiskt kort ord som kan borde ha ett högt värde för rätt köpare. Enligt mitt personliga tycke så kan ett sådant kort ord på enbart 4 bokstäver utan problem ha ett femsiffrigt värde, alltså är ett pris på 3 099 EUR knappast att räkna som extremt.

Enligt olika snapbacktjänster som använder holländsk auktion för att kunna köpa domäner börjar de att ta betalt från över 250 000 kr en dryg månad innan domännamnet släpps, för att gå ned till bara några hundra kronor dagen innan den släpps. Men enligt tvistlösaren i det fallet så är allt det rent ocker. Någon direkt bevisning för värderingen på några hundra kronor har jag inte lyckats hitta. Jag vet inte heller vad folk är beredda att betala i holländsk auktion för snapback, men jag kan tänka mig att om ett eftertraktat namn släpps fritt så är det nog någon som är beredd att tömma plånboken.

Om jag räknar på värdet på de domännamn som jag är innehavare av kan jag räkna ut att jag har investerat åtskilliga tusenlappar i tjänster, förnyelse av domännamn, webhotell, mjukvara, samt lagt många timmars arbete på underhålla. Skulle detta vara något som bara är värt några hundra kronor? Som dessutom kan avgöras av en godtycklig tvistlösare till min nackdel?

Om jag har något berättigat intresse för mina domännamn? Jag anser att jag har det, annars hade jag inte kostat på mig att förnya och underhålla webbplatserna. Om jag skulle få ett erbjudande på ett domännamn skulle jag kanske ändå vara intresserad att överväga det. Anser du att ”fredrikhimlen.se” är värt ett sjusiffrigt belopp kan jag garanterat vara intresserad av att sälja. Anser du likt naiva Jonas att det bara har ett gängse värde på max några hundra kronor, då är jag inte intresserad av att sälja dig något av mina domännamn, inte ens om jag av misstag råkat registrera ett långt domännamn utan någon som helst namn-värde.

Jag har inte något som helst intresse över att använda domännamn i ond tro, eller för den delen konkurrerande verksamheter. Jag har gjort ett par sökningar på mina korta domännamn jag äger i varumärkesdatabas. Det kryllar av varumärken med samma namn. Är du intresserad, hör gärna av dig. Jag är troligtvis inte intresserad av att sälja till dig.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *