Dating och säkerhet


Jag är lite av en tekniker och måste ibland bara testa lite grejer. Givetvis känns det märkligt det där med säkerhet. Här är det något som har blivit bättre.

För ett antal år sedan så skapade jag ett konto på KristenDate.se. Den gången blev jag besviken på säkerheten. Jag fick då ett lösenord i klartext skickat till mig via e-posten. Detta är något jag känner är lite känsligt.

KristenDate.se - en datingplattform som mycket väl kan ha dålig säkerhet.

Sedan dess har jag i princip kört med en lösenord-hanterare för att hålla koll på mina lösenord. Nu när jag tänkte skapa ett nytt konto för att testa igen, så blev jag besviken över den nya funktionaliteten. Det finns inte något hinder mot att ange ett värdelöst lösenord. Är jag inloggad finns det inte heller något som hindrar en obehörig från att byta lösenordet. Att jag sedan kan skapa ett konto med totalt värdelöst lösenord säger en sak. (Jag har bara testat att skapa med ”12345678” och ”password”, vilka båda är godtagbara, men värdelösa, har bytt ut lösenordet till ett som bara lösenord-hanteraren har tillgång till)

Nu kanske det inte är något problem med tanke på att jag inte loggar in på en offentlig dator med dessa lösenord, men om jag skulle göra det så kanske det är ett problem.

Säkerheten på en sådan plattform bör vara tillräckligt hög. Det bör inte gå att kolla om en korrekt data finns. Inte heller bör koden för att återställa lösenord vara enkelt tillgänglig. Min känsla av säkerhet är tyvärr inte tillfredsställande.

Obs! att jag enbart presenterar min känsla av säkerhet. Det kan mycket väl finnas säkerhetslösningar satta i bruk som jag inte ser. Jag ska se om jag har förtroende nog för att ge systemet en ärlig chans. Jag var åtminstone för några år sedan inte redo för det.

Kom ihåg att hålla koll på lösenord och sådana uppgifter, din datingprofil är lika viktig att hålla säker, som det är viktigt att hålla dig till en säker miljö när du dejtar.