Att skriva SEO


Jag har under några år jobbat på en av Sveriges specialiserade SEO-bolag. Det innebär att jag har god koll på mycket tekniska förutsättningarna kring sökoptimering. Tyvärr innebär det inte att jag har tränat på att skriva SEO-vänlig text.

Behöver inte fokusera på alla SEO-detaljer

Det viktigaste jag har lärt mig under åren är att det inte är viktigt att skriva på ett SEO-vänligt sätt. Det är inte heller särskilt viktigt med SEO-anpassad text. På samma sätt är det mycket som inte är viktigt. Det viktiga är däremot att inte göra grova fel. Det finns så mycket som man inte ska ge sig på.

Gör så här för att skriva SEO

1. Håll ner svårighetsgraden

Fokusera inte på för svåra/breda sökord. Det är nästan ingen som hittar något vettigt på för breda sökningar. Låt sökordsanalysen vara rimlig. Fokusera istället för ospecifikt sök på ett specifikt sökbeteende. Alltså fokusera inte på ”sökoptimering” utan på ”sökoptimering google gratis”. Ett mer specifikt beteende säger något om intentionen. ”sökoptimering” säger ingenting i sig själv utan lämnar för brett utrymme för tolkning.

2. Se till att få till grunderna

Utveckla sidan med NOINDEX, lansera den med INDEX. Satsa på specifika sökord i rubriken. Försök få in alla viktiga ord någonstans i texten. Bra text är hjälpsamt, men om du valt rätt svårighetsnivå i sökordsanalysen och hittat rätt sökord att fokusera på räcker det långt. Du behöver bara ha det största tältet i din skog. Det är onödigt att från starten satsa på att bygga världens högsta byggnad. Fokusera på din skog, inte på storstadens höga byggnader.

3. Hem, Tjänster, Välkommen, Om oss, Kontakt

Detta är viktiga strukturelement för att få med den viktiga informationen. Det är däremot inte några sökord du vill synas på. Se till att sökordsanalysen plockar fram de viktigaste nyckelfraserna, och att de får sina relevanta landningssidor. Tänk dig en sida, ett sökord.
Det finns en trend att köra med en sida där allt kläms in. En så kallad One-page. Men det är inte ett lämpligt sätt om du vill skriva för SEO.

4. Sikta på gröna och röda lampor i SEO-tillägg

Det finns de som säger att det inte är så viktigt att fokusera på gröna eller röda lampor i SEO-tilläggen. Men, faktum är att det är viktigt. Ibland i alla fall. Alltså, det viktiga är inte vilken färg lamporna har. Det är viktiga handlar istället om att du tänker på lamporna. Det är lite riktlinjer som någon tycker är viktigt. Vi har alla våra riktlinjer som vi följer.

Är det viktigt med textlängd? Nja, kanske inte. Men en längre text rymmer en större variation av ord. Det bör även innebära fler underrubriker. Det går även att få med den nyckelordsfrasen i exakt form någon gång extra utan att det känns onaturligt.

5. Ta det lungt med att skriva SEO-text

Kom ihåg att om du har tagit del av det viktigaste i den här texten. I många fall kan det räcka med att du har den största kojan i din skog. Spana in kartan ordentligt. Det kanske blir så att du nöjer dig med den största kojan i din skogsglänta. Du behöver kanske bara skapa en egen sida för din glänta.

Det räcker långt att bara hitta din nisch. Hitta din glänta i skogen där du vill synas.

Varför den här texten?

Egentligen har jag inte något syfte med den här texten. Det är bara att det är min blogg, jag vill bara återkomma till nöjet att faktiskt skriva. Dessutom vill jag bara se hur tillägget Yoast SEO agerar och vilka tips de flaggar för.

,