Hur arbetar elbolagen?

Har nu hamnat i en ganska knivig situation som jag inte riktigt vet hur jag ska hantera. För några år sedan blev jag uppringd av säljare från Göta Energi och de lovade ett så fantastiskt abonnemang. För någon månad sedan ringde deras ”systerbolag” Sveriges Energi (inte att förväxla med den seriösa organisationen Svensk Energi) och ville sälja in, men ett billigare och bättre erbjudande.

Så vart det då dags för Göta Energi att kontra. De ringde upp och frågade om jag visste vad jag hade tecknat. Enligt dem har jag tecknat ett abonnemang som är helt otroliga 4 öre dyrare hos deras systerbolag.

Själv tycker jag att hela prisbilden för själva elen är väldigt komplex.

Dels är det själva elpriset, här finns en del av kostnaden som går att påverka med rätt avtal.

Å andra sidan har vi elcertifikatskatt och energiskatt och mervärdesskatt (moms), dessa går i princip inte att påverka, såvida man inte skatteplanerar(flyttar).

Den sista delen är då månadsavgiften, det är här det går att påverka mest. För att göra en enkel beräkning på en lägenhet med en förbrukning på 100 kWh, så är en månadsavgift på 30 kr detsamma som en elkostnad på 30 öre/kWh.

Alltså, då inköpspriset i princip inte går att påverka, då det är samma oavsett vilket systerbolag som köper på börsen, måste det innebära att det ena bolaget har 4 kr dyrare månadsavgift, för att förklara vad denna prisskillnad är. Det är därför säljare från de båda bolagen ödslar tid på att få mig att teckna med just det systerbolaget.